Wednesday, September 22, 2010

Põnevad päevinäinud põrandad

Moepoodiumidel avastame sageli, et uue hooaja trendid on taasavastatud vana. Samaväärselt rõivamaailmaga, käib sama rada ka põrandamood.  Näiteks on väga "kuumaks trendiks" vanas euroopas kujunenud India vanadest hoonetest ülesvõetud kasutatud tiikpuust põrandaid: need on kenasti ühte mõõtu lõigatud ja nüüd pakutakse seda materjali kui “antiiki”.

100 aastat vana tiik põrand teisel ringil
Euroopa tänavune suurmood on võimlate ja spordisaalide põrandate uuskasutus kodudes.
“Meie sisearhitektide sõpruskonnaga rakendasime sellist meetodit juba 1979. aastal Vormsi saarel ühe lagunenud talukompleksi taastamisel nelja pere ühiseks suvekoduks,” meenutab Schneider. Toona tegid nad koos ära suure töö: kõik vähegi kõlbulikud vanad detailid läksid uuesti käiku, aga lagunenud põrandad enam ei kõlvanud, kuid neil polnud eriti raha, et uusi laudu osta. Õnneks sai keegi teada, et ühes Kopli kandi koolivõimlas vahetatakse põrandaid ja tingimusel, kui nad võtavad vanad lauad ise üles ja viivad ära, saavad nad need niisama endale. “Teist korda polnud meile vaja seletada. Viisime lauad töökotta, lasime värvi maha hööveldada ja nõnda saimegi kenad põrandad. Jätsime nad loomulikuna: vanad lauad on ju kuivanud ega mängi enam. Praegu on vanad asjad veelgi enam hinnas ja kui mõnda maja lammutakse, siis kõik lauad, talad jm materjal läheb uuesti käiku. Selline säästev eluviis on mulle alati meeldinud,” lausub kogenud sisearhitekt.

Ülevärvitud laudpõrand on  eripärane ja ilus

Ajaloolises hoones tasub säilitada väärikaid osiseid, sest pahatihti mõjuvad neis tänapäevased materjalid kui mitte võõrkehadena, siis igavatena.” Mida rohkem on alles ajastule iseloomulikku, seda vaheldusrikkam ja romantilisem on elamine,” nendib Schneider.

Ka mustaks värvitud laudpõrand on huvitav lahendus

Näiteks taluköökides ja tuulekodades, kus varem oli tellispõrand – las jääb see alles, kuigi jalale astuda on see külm. Aga käiguteedele võib kenad triibulised kaltsuvaibad panna.

Telliskivi põrandal

Juugendmajade koridoridesse tasub igal juhul taastada need must-valgetest väikestest keraamilistest plaatidest põrandad, mida võiks ilmestada nüüd nagu toonagi üksikute värvilaikudega, pikkides rangesse mustrisse kirkaid ruudukesi. Keraamiliste plaatide tükkidest on üsna mõttekas koostada väikseid või suuremaid põrandamosaiike, mis teevad interjööri alati kordumatuks.
Pesuruumides võib põranda laduda ka mererannalt korjatud kividest.

Merekivikestega põrand on alati pilgupüüdja

“Õige põrand on oluline sisustuselement ja selle nimel tuleb mõelda ja vaeva näha, siis sünnib ka andekaid asju,” nendib Ivi-Els Schneider.

Vana laudpõrand on taastatud

Tänavu teevad ilma vanadest ehtsatest pärsia vaipadest valmistatud põrandakatted. Pool sajandit tagasi kootud, aga millegipärast seisma jäänud traditsioonilised villavaibad on nüüd toodud teisele ringile.

Väärikas Berek Hali vaip

Stiilseid valikuid põrandamaailmas,
Teie Lincona Põrandakeskus

No comments:

Post a Comment