Wednesday, September 22, 2010

Bambuspõrand - maailma kõige suurema tugevusega puitpõrand!

Bambust on juba sajandeid kasutatud ayurveda ja Hiina nõelravis. Thomas Edison kasutas karboniseeritud bambust oma esimese elektripirni katsetes. Bambuspõrand on väga vastupidav, stiilne ja ökoloogiline viis kasutada looduslikku materjali siseviimistluses. Tänasest on bambusest laudpõrandad, massiiv- ja terrassilauad müügil Lincona Põrandakeskuses.



Pressitud bambusparketti peetakse maailmas kivi järel kõige tugevamaks põrandamaterjaliks, mis kannatab kingakontsi ja toolijalgu ning sobib seetõttu eriti hästi ühiskondlikesse ruumidesse.


Pressitud bambus on tammeparketist umbes 2,5 korda tugevam, mis teeb sellest teadaolevalt kõige kõvema puitmaterjali maailmas. Brinelli skaalal tugevus 9 (tammel u 3,7).
Pressitud bambus on loodustsäästev materjal, mis sobib isegi väliterrasside ja linnamööbli valmistamiseks. Bambuse survetugevus on suurem kui betoonil ja tõmbetugevus parem kui pehmel terasel, mistõttu on seda juba sajandeid kasutatud just erilist vastupidavust nõudvate ehituskonstruktsioonide valmistamisel, näiteks sillaehituses. Väga tiheda materjalina on see ka hea heliisolaator.
Ühtlasi on see materjal ka väga raske, erikaal suurem kui 1, seega vajub vees põhja! Nii et parve sellest teha ei saa. Küll aga on bambuspõrand ideaalne suurt koormust taluvates ühiskondlikes ruumides ja ideaalne koeraeomanikele (isegi u 60 kg koera küüned ei jäta põrandale jälgi).Tegemist on tervisliku loodustootega, mille kasvatamine on samas kiire, odav ning loodust säästev. Kui enamik puid kulutab lõikeküpsuse saavutamiseks inimese eluea, siis bambus saavutab selle kõigest viie aastaga. Samas paiskavad bambuseistandused õhku rohkem hapnikku ning neelavad endasse rohkem süsinikdioksiide kui ükskõik milline teine puuliik. Samuti sobib bambus sarnaselt teistele puitmaterjalidele ka allergikutele.



Bambuse aina laialdasem kasutamine aitab säästa troopilisi vihmametsi. Kuigi bambus tundub meie jaoks eksootilise puittaimena, on sellel suured eeldused kujuneda üheks maailma tulevikutooraineks.
Põrandamaterjali tootmisel kasutatakse bambus täies mahus ära ega teki ülejääke.
Bambus kasvab troopilises keskkonnas, seega juba kasvutingimustest tulenevalt on see kogu aeg ümbritsetud niiskusega – bambuspõrandad sobivad ideaalselt näiteks vannituppa ja kööki, kuhu puitpõrandaid tavaliselt ei soovitata. Loomulikult, kui see talub niiskust, ei kahjusta bambuspõrandat ka erinevad plekid.

Bambuse eelised võrreldes puitpõrandatega:

• äärmiselt pilkupüüdev erinevate disainidega ja pinnatöötlustega
• tugev ja elastne
• stabiilne, ei reageeri nii tugevalt ruumide niiskuse muudatustele kui puitpõrandad
• niiskuse- ja plekikindel
• äärmiselt keskkonnasõbralik

Arvestades kõike eelpool nimetatud bambuse omadusi ei olegi üllatus, et bambuspõrandatest on kujunemas suurimaid põrandahitte aastal 2011!

Ootame Sind tutvuma maailma kõige ökoloogilisema ja vastupidavama bambuspõranda kollektsiooniga Lincona Põrandakeskuse kauplustes.




No comments:

Post a Comment