Thursday, February 28, 2013

Kaheksa värvimüüti! Tõde või vale?


Igaühel on omad arvamused värvidest, mis meil interjööris on, kuid tihtilugu ei häbeneta neid ka varjata. Kes ei oleks kuulnud lugu, et punane köök tõstab meie söögiisu, sinine magamistuba aitab meie ööund sügavamaks muuta ning neutraalsed/pastelsed värvid on igavad, igavad  ja veelkord igavad.
Loomulikult süüdistame värve :D

Aga kas neil kõigil värvidega seotud arvamustel on ka tõepõhi all, uurime seda lähemalt.

Müüt: sinine on rahustav
Tõde: See kõik sõltub milline on sinine. On olemas nn „shoking“ sinine, mis raputab ka kõige rahulikuma inimese ärksaks ning on mahedad taevasinised toonid.
Sügav indigo sinine ja türkiis mahendavad ruumi ning tekitavad rahuliku atmosfääri.
Samas on tõde see, et üks enim kasutatavaid  toone magamistubades on sinine, seega eks mingi tõepõhi sellel müüdil on.

neutraalne sinine
mahe sinine
taevasinine
shokeeriv sinine
Müüt: Teatud värvikombinatsioonid on „tabu“ (mõtle roosa ja oranži peale)
Tõde:  Tegelikult ei ole olema selliseid piiranguid nagu „keelatud värvikombinatsioon“. Ebaharilikud värvid omavahel võivad moodustada väga ootamatu ja toimiva koosluse. Seega ei ole olemas keelatud  värvide kombinatsioone.

ootamatu kuid toimiv kooslus
ektlektiline lahendus - ergutav!
mahe kooslus
"keelatud" roosa ja oranzh - ilus!
Müüt: Lae tumedaks värvimine teeb toa madalamaks.
Tõde: Õige lähenemisega on efekt hoopis vastupidine, tulemuseks tunne nagu toa kõrgus oleks kasvanud. Näiteks laest mitmed kraadid heledama tooniga seinad värvida, tekitab meeldiva värvide kontrasti, mis paneb lae kõrgustesse kasvama.

üllatuslikult hästi mõjub must lagi
mustriga lagi - miks mitte!
tume võib tähendada ka tooni võrra tumedamat

põnev puitlagi
Müüt: Tume seinavärv teeb ruumi väiksemaks
Tõde: Mitte alati! Kui ruumi tuleb küllaldaselt loomulikku valgust. Näiteks meresinised seinad, valge laega tekitavad heleda ja valgusküllase ruumi. Lisaks on soovitav kasutada seintel kõrgläikelist värvi, mis avardab ruumi.






Müüt: Neutraalne värvipalett tähendab ainult beeži, halli ja koorevärvi toone.
Tõde: Kindlasti mitte! Värvid, mida leiad loodusest võivad ka olla väga neutraalsed, nagu roheline ja sinine. Nii see on, eriti kui need toonid on pehmemas variatsioonis – näiteks hallikas rohelised ja sinised. 

põnev beezide palett
väga kaunilt mõjuv maalähedased pastelsed toonid



Müüt: Punane teeb näljaseks
Tõde: Öeldakse, et punane värv vallandab meie ajus kemikaale, mis tõstab söögiisu ja sellel väitel on teaduslikud tõestused olemas. Kuigi see ei saa olla põhjus, miks punast vältida! Punane soojendab ruumi ning punane on „selgrooga“ värv. Muidugi kui sa ei vaja selliseid ekstrastimulatsioone siis on väga efektne ka kasutada punast kui aktsenti, näiteks punane lamp, punane diivani padi, punane köögirätik jne.

punane oma parimas elemendis



punane rustikaalses võtmes
Müüt: Valge ruum on igav
Tõde: See kõik sõltub sellest, mis veel seal valges ruumis on. Luues kontraste ja kihilisus, varieerides erinevate valgete toonidega või tuues mängu tumedad ja heledad elemendid, muutub ruum põnevaks.
Valge on suurepärane tasust absoluutselt igale sisustuselemendile – see töötab valge mööbli puhul või tumeda pruuni või mitme muu värviga. Valge toon on täis üllatusi, mis sobib kõigega ja hakkab teiste toonidega põnevalt mängima.

valge valges, põnev lahendus




Müüt: Iga ruum peab kodus värvima sama tooni, et tekiks tervik
Tõde: Terviku tekkimisel ei pea olema ühe värviga, vaid huvitava tulemuse annab kui ruumide toonid varieeruvad ruumist ruumi. Loomulikult võib olla kõik ruumid ühte tooni, või ruumist ruumi sama värv erinevates heledusastetes või siis iga ruum kardinaalset teises toonis.

Maja vävipalett nr. 1





Maja värvipalett nr. 2




Nagu eelpool näha ei valitse värvide maailmas reegleid, kõik reeglid võime ise tekitada. Meie kodu meie otsus, milliste värvide või värvikombinatsioonide keskel elame.

Värve kahjuks meie ei müü aga Linconas on olemas põrandad, mis sobivad igasse interjööri. Ka see on igaühe otsus, kas valida klassikaline, neutraalne, moderne, shokeeriva värviga või pastelse tooniga põrand.


Pildid ja ideed: www.houzz.com

No comments:

Post a Comment