Friday, October 22, 2010

Mitmeilmeline laevatekk

Bremer Kogge (1830) laevatekk - taastatud Kielis 1989 a.
Põrand, mida nimetame laevatekiks on läbi aegade olnud väga populaarne. Kui varasematest aegadest oli laevatekk vannitubades siis aina enam on hakanud nimetatud põrandastiil siirduma eluruumidesse. Ilmselt on põhjuseks laevateki iseloomulik välimus ja atmosfäär, mida see ruumides tekitab. Hetkega on kodus omapärane ja hubane miljöö, lisades mereteemaga liituvaid aksessuaare ja ongi tulemuseks suvise rannamaja hõng.

Laevateki stiil, põrand laudparkett
Laevatekk, kus tamme laudade vahel on saarepuu vaheliistud
Laevatekk laudparketina
Laevatekiks nimetatakse põrandat, mille laudade vahelisteks vuukideks on mastiksiga täidetud triibud. Kõige tuntumaks on täispuidust tiikpõrand, mille vuukideks on must mastiks. Mastiks ongi see imevahend, mis muudab põranda veekindlaks ja sobilikuks kasvõi dushiruumi. Tänapäeval ei ole laevateki sünonüüm tiik, vaid on kasutusel erinevad puuliigid, näiteks merbau, wenge, iroko aga ka saar ja tamm.

Akaatsia
Doussie
Iroko
Wenge
Tiik
Lisaks täispuidust laevatekile valmistatakse nüüd ka laudparketti laevateki imitatsiooniga, laminaatpõrandat ja ka PVC katteid.

Stiiliks on laevatekk, kuid põrand on laminaatparkett
Laevatekk laminaatparketina
Ja ka laudade vaheline vuuk ei pea kindlasti olema must, vaid võib valida heledate ja tumedate või ka näiteks helesinise mastiksi vahel.  

Laevatekk aastast 1890

No comments:

Post a Comment